Een mens kan niet zonder water, ook al staan veel mensen er niet vaak bij stil. Water is voor een mens zoiets als zuurstof, al is zuurstof natuurlijk nog belangrijker dan water. Maar niemand kan langer dan 3 à 4 dagen zonder water. Water is dus een belangrijk onderdeel in het leven van de mens. Een prima onderwerp dus voor je spreekbeurt: water!
Water op aarde en planeten
Het grootste deel van de wereld bestaat uit water. Er is veel meer water op de aarde dan er land is en dat kun je zelf ook zien als je kijkt naar bijvoorbeeld een kaart uit de atlas. Het water is nodig om de temperatuur op deze wereld op peil te houden. Dat is ook de reden waarom wetenschappers bijvoorbeeld willen weten of er water op de planeet Mars aanwezig is. Als dat zo is, is er namelijk leven mogelijk op Mars.
Water in het menselijke lichaam
Maar niet alleen het grootste deel van de aarde bestaat uit water, ook het grootste deel van het menselijke lichaam bestaat uit water. De mens moet iedere dag voldoende water binnenkrijgen om het vocht in het lichaam aan te vullen. We verliezen namelijk dagelijks ook heel veel vocht door urineren, zweten en zelfs door te ademen. Een mens kan niet langer dan 3 à 4 dagen zonder water en bij te weinig water kan de mens ook allerlei lichamelijke klachten krijgen, zoals vermoeidheid. Het is dus belangrijk om op te letten of je dagelijks genoeg drinkt!
Water in vormen
Water kan drie vormen aannemen: gas (waterdamp), vast (bevroren water) en vloeibaar (water).
Water kan dus bevriezen, zoals we vaak zien in de winter als er ijs ligt. Om te bevriezen moet de temperatuur 0 graden Celsius zijn of nog lager! Wat leuk is om te weten, is dat bevroren water 9% lichter is dan onbevroren water. Verder zet bevroren water uit. Dit zorgt ervoor dat bijvoorbeeld waterleidingen bij hele lage temperaturen kapot vriezen: het water past er niet meer in.
Ook kan water verdampen door warmte. Dit gebeurt vanaf een temperatuur van 100 graden Celcius of hoger. Dit kun je eens uitproberen door een pan met water te laten koken. Er zal steeds minder water overblijven. Waterdamp kan niet gezien worden door ons, het is onzichtbaar.
Water kan dus op drie manieren voorkomen:
- Vloeibaar: kraanwater, regenwater, drinkwater, water in rivieren, zeeën, oceanen en meer.
- Vast: bevroren water, zoals ijs, sneeuw en hagel
- Gas: onzichtbaar water wat verdampt
Water in de kraan
Het water dat wij uit de kraan krijgen, komt daar niet zomaar in. Het water ondergaat eerst hele stappenplannen voordat wij het kunnen drinken of voordat wij het kunnen gebruiken voor andere dingen. Er is namelijk eerst waterzuivering nodig, om het water schoon te maken. Het zuiveren van water gaat ongeveer als volgt:
- Regen wordt opgevangen en opgeslagen in speciale waterreservoirs.
- Het regenwater wordt gezuiverd in waterzuiveringsinstallaties, waar schadelijke stoffen en bacteriën uit het water worden gehaald.
- Het schone water wordt opgeslagen in een hoge watertank, doordat deze tank zo hoog is, ontstaat er waterdruk, het water wordt ‘naar beneden’ gedrukt door het waterboven.
- Het water komt door de druk in de tank uit de kraan.
In Nederland drinken we water uit de kraan, omdat het goed gereinigd is, maar dit kan niet in alle landen.
Handige feiten over water
- De hoeveelheid water op deze wereld is al miljarden jaren hetzelfde en zal ook hetzelfde blijven.
- In water kunnen stoffen oplossen, zoals bijvoorbeeld gebeurt met suiker of zout.
- Het klinkt vies en raar, maar het is waar: het water in de wc kan in Nederland gedronken worden. Er wordt namelijk drinkwater gebruikt bij het doorspoelen van het toilet: iedere keer ongeveer 5 liter.
- Het water wat je drinkt is net zo oud als de aarde, maar toch is het nog heel lang houdbaar. Zo lang de wereld bestaat, kan het water gewoon gebruikt blijven worden.
Tips voor bij je spreekbeurt water
- Herinner je klasgenoten hoe goed wij het hier hebben met het water, maar geef daarbij aan dat er heel veel kinderen zijn die geen water hebben. Zoek een steunactie op, zoals van Unicef en moedig je klasgenoten aan om samen een plan te bedenken om zo’n actie te steunen.
- Bezoek het Nederlandse watermuseum eens om meer te weten te komen over water, zodat je daar tijdens je spreekbeurt over kan vertellen.
- Meer informatie water: Droppie water
- Geef je spreekbeurt over een specifiek onderwerp binnen het water onderwerp. Houd bijvoorbeeld je spreekbeurt over drinkwater, over de zeeën en oceanen, over rivieren of over regen.
goed ik hou van spreekbeurten
ik heb een 10+
Deze site is heel erg handig, ik raad je aan om hem te gebruiken!!! 🙂
(l) #1#
zeker weten is dit een handige site ik hou echt van spreekbeurten
goed, leuk kort en krachtige spreekbeurt!
xxx Naomi
op deze site is zo veel keuze !!!!