PATS…. Het scherm zou meteen zwart worden als de elektriciteit zou uitvallen. Of misschien zou je nog even geluk hebben tot de batterij van de laptop, telefoon of tablet waar je dit waarschijnlijk op leest, uitvalt. Wanneer dit gebeurt, en er is geen elektriciteit meer, dan kun je echt heel veel dingen niet meer gebruiken. Maar gelukkig komt er meestal gewoon elektriciteit uit onze stopcontacten, alleen hoe komt het daar eigenlijk? Lees daar alles over op deze spreekbeurtpagina over elektriciteit!
Wat is elektriciteit?
Elektriciteit wordt ook wel stroom genoemd en komt voor ons gewoon uit het stopcontact of door een knopje in te drukken. Elektriciteit wordt ‘gemaakt’ in een elektriciteitscentrale, of beter gezegd: opgewekt. Elektriciteit wordt gemaakt van natuurproducten, zoals olie, gas, kolen of tegenwoordig wordt elektriciteit ook vaak opgewekt uit wind, zon en water. Daarna wordt het naar elektriciteitshuisjes ‘gestuurd’ en van daaruit gaat het naar onze huizen.
Hoe werkt elektriciteit?
Zoals we al zeiden wordt elektriciteit ook wel stroom genoemd. Dit komt omdat elektriciteit rond stroomt, het beweegt in een zogenoemde stroomkring. Aan een stroomkring zitten altijd twee punten: een punt waarin elektriciteit binnenstroomt en een punt waar elektriciteit wegstroomt. Beide punten zijn nodig om stroom te krijgen.
Wanneer elektriciteit niet kan rondstromen, kan er trouwens wel elektriciteit zijn, maar zal het niet werken. Wanneer je bijvoorbeeld de stekker van een lamp in een stopcontact stopt, staat er spanning op.
Was er altijd elektriciteit?
Het is overal: thuis, op school, in de winkels, bij familie en zelfs buiten. Dat lijkt heel normaal, maar dat was niet altijd zo. In 1832 ontwikkelde Pixii de eerste dynamo, een soort elektrisch motortje. En zo is elektriciteit pas rond 1879 opgewekt om met een soort gloeilamp licht te maken. Dit is gedaan door Thomas Edison. Daarvoor zijn er meerdere ontdekkingen gedaan die invloed hebben gehad op elektriciteit en dat zit ingewikkeld in elkaar. Zoek maar eens op wat de volgende namen voor elektriciteit hebben betekend: Thales van Milete, Gray, Shen Kuo, Alexander Neckam, William Gilbert, Robert Boyle, Benjamin Franklin en Luigi Galvani.
We behandelen hieronder twee andere personen. Dat zijn: Allessandro Volta en James Watt.
- James Watt was een Schotse uitvinder die onder andere de moderne stoommachine en kopieerapparaat heeft uitgevonden. Zijn achternaam zie je tegenwoordig op lampen staan! Op gloeilampen zie je bijvoorbeeld 60 watt of 20 watt. Daarmee wordt de sterkte van de lamp aangegeven.
- Alessandro Volta: was een Italiaanse natuurkundige die de elektrische batterij heeft uitgevonden.
Is elektriciteit gevaarlijk?
Elektriciteit is heel erg handig, maar tegelijk ook heel erg gevaarlijk. Als je in aanraking komt met elektriciteit kun je een schok krijgen en dit kan heel gevaarlijk zijn. Het is daarom heel belangrijk dat je ervoor zorgt nooit in aanraking ermee te komen.
Elektrische vissen?
Er zijn vissen die een stroomstoot kunnen leveren. Dat geldt onder andere voor de sidderaal, de siddermeerval en een aantal roggen. Met deze elektriciteit verdedigen ze zich tegen vijanden en verlammen ze hun prooidieren. Zoek meer informatie op over deze vissen en vertel erover in je spreekbeurt over elektriciteit.
Leuke weetjes:
- Vogels kunnen zonder problemen op een elektriciteitsdraad zitten.
- Bliksem is ook een soort elektriciteit. Het schijnt dat elke seconde er wel ergens ter wereld een bliksemschicht uit de lucht schiet.
- Wist je dat jer ook elektriciteit wordt gemaakt van poep? Dit doen ze onder andere in een rioolwaterzuiveringsinstallatie.
- Luigi Galvani deed in 1780 proeven met kikkers en elektriciteit. Hij kon met electriciteit de poten van dode kikkers laten bewegen!
Ideeën voor tijdens je spreekbeurt:
- Vertel meer over elektrische vissen, zoals de sidderaal.
- Laat zien hoe een batterij werkt met bijvoorbeeld een lantaarn, een kleine ventilator enzovoorts.
- Er bestaan verschillende soorten energie, waaronder elektriciteit onder valt. Lees daar meer over in onze spreekbeurt informatie over energie.
- Begin je elektriciteit spreekbeurt door het licht uit te doen van de klas. Vertel daarbij dat het licht aan gaat door elektriciteit.
- Vertel hoe een elektriciteitscentrale werkt.
hahahaha erg grappig ik ga hier denk ik mn spreekbeurt over doen!
SUPER LEUK