Je woont in je huis, in je straat, in je stad, in je land, in je continent, op de aarde en de aarde is in het heelal. Maar wat is het heelal eigenlijk en wat is er allemaal te zien in het heelal? Lees er hierover en geef je spreekbeurt over het heelal als een echte astronaut die er alles over weet te vertellen.
Wat is het heelal?
Het heelal wordt ook wel universum genoemd en kosmos. De makkelijkste manier om uit te leggen wat het heelal is, is dat het heelal de gigantische zwarte ruimte boven ons in de lucht is. In het heelal zijn er planeten, sterren en manen en verschillende stelsels, zoals het melkwegstelsel: het stelsel waar onze aarde in ligt.
Wat doet de aarde in het heelal?
Zoals je misschien al weet, leven wij op de aarde. De aarde is een gigantische bol, de aardbol en het wordt een planeet genoemd. De aarde draait om de zon en samen met de aarde, draaien er ook andere planeten om de zon.
Daarnaast draait ook de aarde zelf om haar as. Dit duurt 24 uur en is voor ons te zien aan de stand van de zon. Steeds wanneer je naar de zon kijkt tijdens de dag, zie je dat de zon een andere plek heeft. Het zorgt er voor dat het donker en licht wordt.
En ook de maan draait om de aarde. Dit duurt ongeveer een maand: maan(d). Dit zorgt voor de verschillende getijden: hoog en laag water. En het zorgt er ook voor dat de maan er iedere dag voller of minder vol uit ziet.
De zon
De zon is een gigantische ster. Deze ster geeft licht en warmte af. Het zorgt ervoor dat de aarde niet te koud en niet te warm is. In totaal doet de aarde er ongeveer 366 dagen over om om de zon te draaien. Het heelal is, zoals we al zeiden een gigantisch zwarte ruimte boven ons. In het heelal zijn er verschillende planetenstelsels, waarbij een of meer planeten rondom een object draaien. In het zonnestelsel waar de aarde toe behoort, is het de aarde en nog andere planeten die om de zon heen draaien.
De maan
Op de aarde zien we alleen de maan die we kennen. Maar op sommige andere planeten zijn er andere manen en zelfs meerdere manen.
Zonnestelsel
De zon, de maan, de sterren de aarde en nog zeven andere planeten vormen samen een zonnestelsel. De andere planeten zijn op een rij vanaf de zon:
- Mercurius
- Venus
- Aarde (de derde planeet vanaf de zon)
- Mars
- Jupiter (de grootste planneet)
- Saturnus (een planeet met een ring erom)
- Uranus
- Neptunus
- Verder zijn er ook 5 dwergplaneten. Deze zijn veel kleiner:
- Ceres
- Pluto
- Haumea
- Makemake
- Eris
Al deze planeten en dwergplaneten draaien om de zon heen. De zon is dan ook het middelpunt en dat is waar de naam zonnestelsel vandaan komt. Het wordt ook wel het melkwegstelsel genoemd, al is dit niet helemaal juist. Het melkwegstelsel is namelijk vele maten groter. Het zonnestelsel bevindt zich in het melkwegstelsel.
Er zijn ook andere planetenstelsels. De meest bekende buiten ons eigen zonnestelsel is het Andromedanevel. Deze bevindt zich ook in het melkwegstelsel.
Leuke weetjes voor bij je spreekbeurt over het heelal
- De aarde draait zelf ook rondjes. Dit duurt in totaal 24 uur: een hele dag dus en zo komt het dat het donker en licht wordt.
- Denk je dat je groot bent? En dat je vader, moeder, juf of meester nog veel groter zijn? Dan heb je dit nog niet gezien!! De diameter van de maan is 3475,6 kilometer!!! En dit is nog niet eens het grootste. Het grootste object is ons zonnestelsel is namelijk de zon zelf met een diameter van ongeveer 1.392.000 kilometer. Klein zijn wij he?!
- Vroeger, toen de mensen nog niet zoveel over het heelal wisten, werd er gedacht dat de aarde het belangrijkste was in het heelal.
- De Nederlandse astronaut André Kuipers ging in 2004 de ruimte in en in december 2011 nog eens voor een half jaar.
Tips bij je spreekbeurt over het heelal
- Zoek foto’s van telescopen. Er zijn prachtige foto’s op internet te vinden.
- Laat plaatjes zien van het melkwegstelsel en de planeten. Zoek ook eens foto’s van de planeten naast elkaar en zie hoe klein onze aarde is!
- Zoek meer informatie over hemellichamen, zoals de zon, de maan, andere planeten of andere stelsels. Vertel hierover tijdens je spreekbeurt.
- Vraag je klasgenoten tijdens je spreekbeurt of zij astronaut zouden willen worden en waarom wel of waarom niet. Weten wat een astronaut is? Lees hierover op de pagina over het beroep astronaut.
- Laat foto’s zien van de eerste man op de maan en van bekende astronauten.