Kinderpostzegels zijn misschien wel de bekendste Nederlandse postzegels en daarom is het leuk om er meer over te weten, zoals: waarom bestaan ze eigenlijk? En wie verkopen het? Vertel het allemaal tijdens een spreekbeurt over kinderpostzegels.
Wat zijn kinderpostzegels?
Kinderpostzegels zijn kort gezegd postzegels die door kinderen verkocht worden. En nog belangrijker: met het geld wat er verdient wordt met het verkopen van kinderpostzegels worden er kinderen geholpen in Nederland en in het buitenland.
De kinderpostzegels zijn afkomstig van een stichting met dezelfde naam, namelijk: Stichting Kinderpostzegels Nederland.
Sinds wanneer bestaan er kinderpostzegels?
Bijna iedereen heeft weleens gehoord van de kinderpostzegels en waarschijnlijk kennen zelfs je opa en oma ze. Dit komt doordat kinderpostzegels al heel lang bestaan en het nog steeds heel bekend is.
Al tientallen jaren zetten kinderen uit groep 7 en 8 zich in om kinderpostzegels aan mensen te verkopen. Maar de eerste kinderpostzegels werden verkocht in 1924. Toen werd er besloten om postzegels te verkopen om kinderen te helpen die het minder goed hebben dan anderen. De kinderpostzegels werden toen nog alleen door vrijwilligers verkocht en nog niet door kinderen.
Dit veranderde in 1948 doordat een leraar met het idee kwam om de kinderpostzegels door kinderen verkocht te laten worden. Sindsdien werd de kinderpostzegel vanaf 1949 door kinderen verkocht en dat is nog steeds zo: voor kinderen door kinderen.
Wie worden er geholpen met de kinderpostzegels?
Met het geld wat er verdiend wordt met het verkopen van kinderpostzegels worden er kinderen geholpen. De stichting heeft zowel in Nederland als in het buitenland verschillende projecten waarmee kinderen geholpen worden.
Zo zet de stichting Kinderpostzegels zicht in om kinderen een goed thuis te geven als ze bijvoorbeeld niet meer bij hun familie kunnen wonen (pleegkinderen). En ze zetten zich tegen kindermishandeling, helpen kinderen van mensen die uit een ander land moesten vluchten en ook helpen ze kinderen die niet op een normale school kunnen en daardoor naar een speciale school moeten. Lees trouwens meer over kindermishandeling op deze pagina. Je kunt hier ook meer over vertellen tijdens je spreekbeurt.
Maar niet alleen in Nederland helpt Stichting Kinderpostzegels kinderen, ook in het buitenland. De Stichting probeert kinderarbeid tegen te gaan en helpt mee met het opzetten van scholen. En ze helpen kinderen die iets ergs hebben meegemaakt, zoals een oorlog.
Tijdens je spreekbeurt kun je meer over de werkzaamheden van Stichting Kinderpostzegels vertellen en misschien kun je met je klasgenoten samen iets bedenken hoe jullie ook geld kunnen inzamelen.
Feiten bij je spreekbeurt over kinderpostzegels
- De kinderpostzegels zijn ieder jaar uitgekomen, behalve in de jaren 1942, 1943 en 1944. Vanwege de Tweede Wereldoorlog kwamen ze toen niet uit.
- In 1976 bestond Stichting Kinderpostzegels 50 jaar. Daarom kwam er een tekenwedstrijd. Kinderen mochten een tekening maken en de mooiste 4 tekeningen zouden als kinderpostzegels uitgegeven worden dat jaar.
- In 1972 stonden de zonen van Prinses Beatrix op de postzegels, onder andere met Koning Willem-Alexander. De foto’s hiervoor werden zelf door hun vader Prins Constatijn gemaakt.
- In 2012 staan de kinderen van Willem-Alexander en Maxima erop: Catharina-Amalia, Alexia en Ariane. Ze zijn gefotografeerd door hun vader Willem-Alexander.
Ideeën bij je spreekbeurt over kinderpostzegels
- Op de website van kinderpostzegels staan de afbeeldingen van de kinderpostzegels die er gemaakt zijn vanaf 1924, kies er een paar uit die je uitprint en laat zien. Hier is de link.
- Heb je zelf kinderpostzegels verkocht? Vertel dan hoe dat was en hoe de mensen reageerden.
- Bedenk samen met je klas hoe jullie Stichting Kinderpostzegels kunnen helpen door bijvoorbeeld een manier te bedenken om geld in te zamelen of bedenk hoe jullie meer postzegels kunnen verkopen.