Er zijn mensen die veel moeite hebben met woorden lezen. Zij hebben last van dyslexie. Heb jij hier ook last van of vind je het een interessant onderwerp? Geef dan je spreekbeurt over dyslexie.
Wat is dyslexie?
Mensen die dyslectisch zijn hebben moeite met woorden lezen. Het woord dyslexie is een Grieks woord en betekent letterlijk ‘niet goed in woorden’. ‘Dys’ betekent ‘niet goed in’ en ‘lexie’ betekent ‘woorden’.
Mensen die dyslectisch zijn kunnen moeilijk gesproken en geschreven woorden met elkaar verbinden. Wanneer ze het woord ‘misschien’ horen hebben ze er moeite mee om het goed te schrijven.
Is dyslexie woordblindheid?
Vroeger werd dyslexie ook woordblindheid genoemd, maar dit is onjuist. Het werd woordblindheid genoemd, omdat er gedacht werd dat de problemen met lezen door problemen met de ogen kwamen. Onjuist, want met de ogen van mensen die dyslectisch zijn, is er niets aan de hand!
Wat is dan wel de oorzaak van dyslexie?
Dat is nog niet zeker. Het is bekend dat het veroorzaakt wordt in de linkerkant van de hersenen. Aan deze kant van de hersenen wordt alles wat met taal te maken heeft geregeld. Bij mensen met dyslexie is het gedeelte wat dan actief wordt veel minder actief. Hoe dit komt, is nog niet bekend. Lees verder over het onderwerp ‘hersenen’.
Wel is er bekend dat mensen die een vader of moeder hebben of een ander familielid die ook dyslectisch is, een grotere kans heeft om dyslectisch te zijn.
Is er iets tegen dyslexie te doen?
Het is niet op te lossen, maar het is wel mogelijk om het lezen gemakkelijker te maken voor iemand die last heeft van dyslexie. Door middel van begeleiding wordt het makkelijker gemaakt voor dyslectische leerlingen. Ook kunnen zij bijvoorbeeld meer tijd krijgen voor toetsen, toetsen in een groter lettertype of zelfs voorgelezen worden tijdens een toets.
Dyslexie gaat nooit weg. Als iemand dyslectisch is, blijft hij of zij dat. Het is dus niet zo dat iemand die ouder is er geen last meer van heeft.
Beroemde mensen die dyslectisch waren
Wist je dat er veel beroemdheden zijn of waren die dyslectisch zijn of waren? Tijdens je spreekbeurt kun je ook over hen vertellen. Wij hebben hier een aantal namen voor je verzameld, en dan kun je zelf naar meer informatie zoeken. Veel beroemde mensen hebben namelijk vertelt over hun eigen ervaringen met dyslexie.
- Albert Einstein (wetenschapper)
- Walt Disney
- Muhammad Ali (één van de grootste boksers aller tijden)
- Will Smith (acteur)
- Robbie Williams (zanger)
- Prins William van Engeland
- Leonardo da Vinci (schilder)
- Mozart (componist)
- Alexand Graham Bell (uitvinder van de telefoon)
- Picasso (schilder)
- John Lennon (zanger)
- Tom Cruise (acteur)
Zelf dyslectisch?
Het kan zijn dat je zelf dyslectisch bent. Dit is niet vreemd, want veel mensen hebben er last van, alleen weet niet iedereen wat het inhoudt voor jou in je dagelijkse leven. Het kan in dat geval goed zijn om je spreekbeurt over dyslexie te geven om je klasgenoten er meer over te vertellen. Een aantal tips daarbij:
- Vertel je klasgenoten wat het voor jou betekent om dyslectisch te zijn met je schoolwerk en dergelijke.
- Vertel je klasgenoten wat je ervan vindt om dyslectisch te zijn.
- Vraag je klasgenoten of ze het weleens gemerkt hebben dat je dyslectisch bent en vraag hen wat ze ervan vinden. Misschien kun je hen ook vragen of ze je kunnen helpen als je moeite hebt om iets te lezen.
Handige feiten bij je spreekbeurt over dyslexie
- In augustus 2012 kwamen er twee jongens in het nieuws gekomen van 13 en 15 jaar. Zij zitten al een tijd thuis en kunnen niet naar school, omdat geen enkele school hen wilt aannemen door hun dyslexie. Om aandacht te trekken voor hun situatie gaan ze een grote zeiltocht maken en aandacht krijgen ze zeker en ook anderen. Er blijken nog gemiddeld 16.000 jongeren thuis te zitten.
- De mate waarin iemand last heeft van dyslexie is afhankelijk van land tot land. Het hangt af van de relatie tussen klanken en letters. In China hebben bijvoorbeeld veel minder mensen dyslexie dan hier in Nederland.
Tips bij je spreekbeurt over dyslexie
- Maak een quiz en stel je klasgenoten vooraf vragen om te zien hoeveel ze weten van dyslexie. Stel vragen zoals: is dyslexie hetzelfde als woordblindheid? Hoeveel procent van de mensen heeft last van dyslexie? Welke beroemdheid ken je die dyslexie heeft?
- Vertel over je eigen ervaringen met dyslexie.
- Interview iemand die veel weet over dyslexie en gebruik de informatie daarvoor of maak een kort filmpje.
- Vertel over beroemdheden die dyslexie hadden of hebben.
haay
ik heb zelf dyslexie dus ik ga het er echt over doen
Geweldig
ik kan hier heel veel te weten kommen over dyslexie.
dus een goeie je pagina
Gelukig heb ik het niet ben namelijk een lees freak
ik kan hier veel mee ik heb zelf ook dyslexie
Ik heb zelf Dyslexie en ik ga er mijn spreekbeurt over doen.
en ik weet niet zo goed hoe ik het er in moet zetten.
dit heeft me heel veel geholpen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ik ben blij dat dit mij heeft geholpen!!!