Vandaag de dag horen we vaak over eetstoornissen en anorexia. Misschien ken je iemand die het heeft of misschien heb je het zelf en wil je jouw klasgenoten erover vertellen. Of misschien ken je niemand, maar wil je jouw klasgenoten ervoor waarschuwen door middel van een spreekbeurt of werkstuk. Hoe dan ook, anorexia is een interessant en belangrijk onderwerp voor je spreekbeurt.
Wat is anorexia nervosa?
Anorexia wordt vaak anorexia genoemd, maar de juiste naam is Anorexia Nervosa. Letterlijk betekent dit zoiets als geen eetlust doordat je nerveus bent. Dit klopt natuurlijk niet helemaal, want degenen met anorexia hebben wel eetlust, maar eten niet, omdat ze willen afvallen. Je zou anorexia dus ook wel afvalziekte of lijnziekte kunnen noemen. Degene die het hebben, willen graag en veel afvallen en dit lukt ze meestal ook. Anorexia is een zogenaamde eetstoornis.
Maar helaas blijft het niet bij een beetje afvallen: mensen met anorexia zijn namelijk nooit tevreden met het resultaat. Ze willen meer en meer afvallen en blijven zichzelf te zwaar en te dik vinden. Ze sporten en bewegen heel veel en eten heel weinig of het liefste eigenlijk helemaal niet.
Verder vergelijken ze zich voortdurend met anderen, al is de vergelijking die ze maken meestal niet juist. Door hun ziekte vinden ze zichzelf altijd dikker en vinden het daardoor ook heel moeilijk om zichzelf te wegen.
Kenmerken van anorexia
Even wat kenmerken van anorexia op een rijtje:
- (Heel) mager zijn, maar toch denken dat je te dik bent
- Zoveel mogelijk alleen eten, om te kunnen verbergen dat je niet eet.
- Vaak wegen, soms wel een paar keer per dag.
- Ruime kleding dragen om te verbergen dat je veel afgevallen bent.
- Je dag laten beïnvloeden omdat je aangekomen bent.
- Heel veel sporten of andere lichaamsbeweging om af te vallen.
- Laxeermiddelen gebruiken of overgeven om toch gegeten voedsel kwijt te raken.
- Sterk voelen als je niet eet en/ of afgevallen bent.
- Altijd bezig zijn met afvallen, maar dat zelf niet door hebben.
Herken je kenmerken hiervan bij jezelf of bij mensen in je omgeving? Bespreek dit dan met je ouders of met een volwassene die kan helpen.
Hoe ontstaat anorexia?
Er kunnen verschillende redenen zijn waardoor iemand anorexia krijgt. In sommige gevallen is het erfelijk. Wanneer je moeder het gehad heeft, heb jij een grotere kans dat je het ook krijgt. Of het kan zijn dat er iets niet helemaal goed gaat in het gebied in de hersenen waar de eetlust geregeld wordt.
Maar er zijn ook andere redenen, zoals: een negatief zelfbeeld, gepest worden, problemen thuis met ouders of familie of depressiviteit. Of het kan een combinatie van redenen zijn.
Je kunt hier meer informatie over zoeken en er meer over vertellen tijdens je spreekbeurt.
Wat gebeurt er met iemand die anorexia heeft?
Anorexia heeft heel veel invloed op iemands leven op verschillende gebieden. Zo is het heel slecht voor het lichaam. Het lichaam lijdt er heel erg door en het kan zelfs dodelijk zijn (ongeveer 10% van de mensen met anorexia overlijdt eraan).
En natuurlijk is het voor degene die het heeft ook heel moeilijk, want ook al lijkt het voor anderen wel zo: iemand met anorexia heeft echt een vertekend beeld van zichzelf en het is geen manier om aandacht te krijgen.
Hierdoor heeft het ook veel invloed op de omgeving en de relatie die degene met anorexia heeft met anderen. Degene trekt zich vaak terug, zodat niemand zich met hem of haar kan bemoeien.
Zoek voor je spreekbeurt of werkstuk ‘Anorexia’ de gevolgen op en vertel erover, zodat je klasgenoten weten hoe gevaarlijk deze ziekte is.
Is er iets te doen tegen anorexia?
Jawel, maar dit werkt niet bij iedereen. Vaak is het ook moeilijk om mensen met anorexia te genezen, omdat ze dit in eerste instantie zelf helemaal niet willen. En als ze het willen, is het heel zwaar voor hen.
Er zijn verschillende soorten therapieën. Soms worden mensen met anorexia opgenomen op een speciale afdeling samen met andere mensen met anorexia. Hier wordt er voortdurend op hen gelet en worden ze goed begeleid. Of er zijn groepstherapieën of gesprekken met iemand die gespecialiseerd is in anorexia.
In sommige gevallen moet iemand opgenomen worden in het ziekenhuis, omdat het heel slecht gaat met de gezondheid.
Per persoon wordt er gekeken wat het beste is, alleen helpen de therapieën helaas niet altijd. Slechts 40% van de mensen met anorexia geneest er echt van. Een andere 40% geneest voor een deel en de andere 20% geneest nooit.
Wat is boulimia nervosa?
Er zijn ook mensen waarbij hun leven ook helemaal in het teken van afvallen staat. Ze eten weinig of niks, sporten veel, maar houden dit niet vol. Daardoor krijgen ze van tijd tot tijd eetbuien, waarin ze vanalles eten en drinken om het daarna weer uit te spugen. Dit is een vergelijkbare ziekte met anorexia, maar heet boulima nervosa.
Feiten over anorexia voor in je spreekbeurt of werkstuk
- Vooral vrouwen krijgen te maken met anorexia. Van de 100 mensen met anorexia is ongeveer 95 vrouw en 5 man.
- Verder zijn het vooral vrouwen tussen de 15 en 35 jaar die last hebben van anorexia. Gek genoeg komt het minder vaak voor bij vrouwen die ouder of jonger zijn.
- Anorexia kan heel veel gezondheidsproblemen veroorzaken.
Tips bij je werkstuk/ spreekbeurt anorexia
- Zoek een mooi verhaal van iemand met anorexia of vertel over jezelf of iemand in je omgeving die anorexia heeft. Of je kunt het verhaal uitprinten en uitdelen.
- Wat vind jij van anorexia en wat vinden je klasgenoten ervan? Praat erover met je klasgenoten.
- Bespreek met je klasgenoten hoe ze zouden reageren als iemand in jullie klas anorexia krijgt.
- Kijk of je foldertjes over anorexia kunt krijgen, zodat je deze uit kunt delen.
- Eindig met een aantal tips over gezond eten. Bekijk hiervoor onze pagina over gezond eten.
- Lees verder over anorexia op het Kenniscentrum voor eetstoornissen.
ik vind het erg ik vind me ook te dik maar ik wil niet gaan afvallen vind ik stom. werk je moet blij zijn om wie je bent.
echt super mooi: wel zielig als je anorexia hebt.
ik ben dun maar ik ben 9 jaar en soms vragen i mense heb jij anorexia maar dat heb ikniet want mensn verorzaken hetzelf
ik vind het goed zoals ik ben
ik ben 11 jaar en weeg 32 kilo
ik heb anorexia, dus misschien hou ik mijn spreekbeurt er wel over
misschien willen jullie mij voor 17 april nog wat informatie geven over boulimia nervosa, ik zou het erg op prijs stellen
groet marije
Ik vind her erg, Mijn Tip
Enjoy a free life
Be yourself
ik vind dat mensen normaal moeten zijn dus niet te dik en te dun waardoor je anorexia krijg