Een van de weinige oorlogen waarbij ons land betrokken was in de afgelopen eeuwen is de Tweede Wereldoorlog. Deze oorlog vond plaats vanaf 1939 tot en met 1945. Het was een grote oorlog waar heel veel landen bij betrokken waren en waar we nog altijd veel over horen. Lees op deze informatiepagina meer over de Tweede Wereldoorlog voor je spreekbeurt of werkstuk.
Wie waren er betrokken bij de oorlog?
Duitsland was één van de grootste hoofdrolspeler binnen de Tweede Wereldoorlog. Andere landen die betrokken waren, waren Japan, Italië, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, China, Sovjet-Unie, Polen, Noorwegen, Frankrijk, België en Nederland. Ieder had een eigen rol binnen de oorlog, zoals zo verder besproken zal worden.
Oorzaken van de oorlog
De Tweede Wereldoorlog is eigenlijk een samensmelting van verschillende ruzies die werden uitgevochten tussen twee partijen (of allianties): de asmogendheden en de geallieerden. De asmogendheden waren: Japan, Italie en het Duitse rijk. En de geallieerden waren het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, China en de Sovjet-Unie. Andere landen die hieronder vallen zijn: Polen, Noorwegen, Frankrijk, België en Nederland. Het begon toen de Duitsers op 1 september 1939 Polen aanvielen. Daarop volgde een oorlogsverklaring aan Duitsland door Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.
Duitsland viel na deze Tweede Wereldoorlog uit elkaar in twee delen: Het DDR (Oost-Duitsland) en het BRD (West-Duitsland). Pas in 1990 werden deze twee delen weer één, waardoor er nu weer één Duitsland is.
Deze spreekbeurt wordt binnenkort aangevuld.
Feiten
- Op 14 mei 1940 hadden de Duitsers een bombardement uitgevoerd op de Nederlandse stad Rotterdam. Dit heeft ertoe geleid dat Rotterdam zich overgegeven had en later ook Nederland.
- Eerder in dezelfde eeuw heeft er ook een Wereldoorlog plaatsgevonden, de zogenaamde Eerste Wereldoorlog.
- De nazi’s wilden de Joden in Europa vernietigen. Daarom moesten zij een gele ster op hun kleding dragen. Dit zodat ze herkend konden worden. Deze gele ster wordt de Davidsster genoemd.
- Er zijn tijdens deze oorlog ongeveer 17 miljoen soldaten omgekomen en tussen de 20 en 30 miljoen ‘gewone’ burgers.
Tips voor je spreekbeurt over de Tweede Wereldoorlog
- Je kunt in je spreekbeurt ook dieper ingaan op het leven van Adolf Hitler. Bespreek bijvoorbeeld hoe het zo gekomen is dat hij verschrikkelijke ideeën kreeg over andere volkeren ‘dan het Arische ras’. Je kunt dit ook op je klas betrekken en je medeleerlingen vragen hoe zij dit vinden.
- Anne Frank is het bekendste meisje die deze oorlog heeft meegemaakt. Vertel meer over haar. Zie meer informatie op de informatiepagina over Anne Frank.
- Elk jaar worden de Nederlandse oorlogsslachtoffers herdacht. Dit is op 4 mei en op 5 mei wordt de vrijheid gevierd. Lees meer daarover op de website van het Nationaal Comite 4 en 5 mei. Vertel bijvoorbeeld wat er wordt gedaan op die dagen.
Hitler is een hele hele helex10000000 erge man hij heeft kinderen en volwassenen baby s opas omas in contratiekampen vermoord.Vergas sterven aan hele erge ziektes geslagen of van de honger!
Wat een vreselijke man is hitler! Zijn naam verdient het niet om met een hoofdletter geschreven te worden. Als ik hem was had ik veel eerder zelfmoord gepleegd, nog voordat ik mensen ging discrimineren op basis van uiterlijk, geloof of afkomst.
hoort canada niet bij de geallieerden
Ik ga mijn spreekbeurt hierover doen ik hoop dat ik een 10 krijg
frankrijk had nederland toch geholpen
Great! I had a A+
het zou zeker eng zijn net als Anne Frank!!!!!!!!!!!!!!!!!!