Altijd al eens door de lucht willen vliegen als een vogel? Of nog beter als een echte roofvogel zoals een arend of een havik? Helaas kunnen we dat niet waarmaken. We kunnen je wel informatie geven over vogels voor je spreekbeurt. En op deze pagina hebben we het over vogels die andere dieren eten en er gevaarlijk uit zien: roofvogels!
Kenmerken roofvogels
Vogels hebben meestal de volgende kenmerken:
- Veren:
de huid van de meeste vogels is bedekt met veren. Wanneer het een jonge vogel is, zijn het donsveertjes, maar naarmate de vogel ouder wordt, komen daar ook gewone veren bij, die ook wel dekveren worden genoemd. De veren zorgen ervoor dat de vogel beschermd wordt tegen kou en water. - Vleugels:
vogels hebben vleugels en de meeste vogels kunnen daar ook daadwerkelijk mee vliegen. Roofvogels zijn vaak hele goede vliegers! Dat moet wel om die snelle beestjes te vangen. - Snavel:
de meeste vogels hebben geen tanden. Ze hebben een snavel waarmee ze voedsel naar binnen krijgen. Daarbij hebben ze een maag die het voedsel goed kan verwerken (kauwen). Roofvogels hebben meestal een haakvormige snavel. - Poten:
het merendeel van de vogels heeft poten met vier tenen. Maar er zijn ook vogels met andere soorten poten. Zo hebben eenden zwemvliezen, roofvogels hebben scherpe klauwen en sterke poten waarmee ze hun prooi kunnen vangen.
Wat eten roofvogels
Roofvogels eten dieren. Het verschilt per roofvogel welk voedsel het eet. Maar je kunt hierbij denken aan wormen, muizen, wespen, apen, slakken, konijnen en zelfs hoefdieren. De roofvogel vangt zijn eten zelf.
Soorten
In Nederland en Belgie broeden onder andere de volgende roofvogels:
- havik,
- sperwer,
- wespendief,
- buizerd,
- zeearend,
- rode wouw,
- bruine, grauwe en blauwe kiekendief,
- torenvalk,
- boom- en slechtvalk.
Feitjes over (roof)vogels
- Vogels kunnen de kleur blauw niet onderscheiden van andere kleuren. Alleen uilen kunnen dit.
- Vaak is een mannetjesvogel mooier dan een vrouwtjesvogel. Mannetjes zijn mooier om de vrouwtjes te versieren en de vrouwtjes hebben schutkleuren zodat ze niet opvallen tijdens het broeden.
- Gieren zijn ook roofvogels, maar zij eten alleen maar dode dieren.
Tips voor bij je spreekbeurt roofvogels
- Kies een bepaalde vogelsoort voor je roofvogels spreekbeurt en vertel daar meer over. Denk aan de arend of een havik.
- Vertel ook een beetje over vogels in het algemeen. Kijk daarvoor op de vogel spreekbeurt.
- Er bestaan mooie filmpjes van roofvogels. Je zou zo’n filmpje kunnen zoeken en het aan je klas laten zien.
- Meer informatie over roofvogels vind je onder andere bij de werkgroep Roofvogels Nederland. Klik op het boekje ‘onze roofvogels’.
Dit is echt SUPER!!!!!!!!!!!!!!!
hierdoor had ik een dikke tien
(ik had ook wat van andere pagina’s gehaald en samen tot een verhaal verwerkt super 🙂
groeten namens nienke vafre
13 jaar