Er zijn ontzettend veel kleine diertjes op de wereld: bijen, vliegen, wespen en mieren. We zien ze overal en het zijn allemaal insecten. Maar ook bijvoorbeeld de mooie vlinder is een insect. Je merkt het al op, insecten zijn er in verschillende soorten, maten en kleuren. Genoeg informatie en tips om een spreekbeurt te houden over insecten!
Wat is een insect?
Insecten zijn dieren, maar hele speciale dieren. Ze hebben namelijk geen skelet in hun lichaam, zoals wij wel hebben en ook de meeste dieren die we kennen, zoals de hond en de poes. Je ziet ons skelet niet. Insecten hebben wel een skelet, maar die is ‘uitwendig’. Het is zichtbaar. Wetenschappers noemen dieren die dit hebben geleedpotigen, maar niet alle geleedpotigen zijn insecten. Binnen de groep geleedpotigen is er dus een groep dieren die we insecten noemen.
Hoe herken je een insect?
Insecten herken je aan bepaalde lichaamskenmerken:
- Het lichaam van een insect bestaat uit drie delen, namelijk: kop, borststuk en achterlijf.
- En daarnaast heeft een insect twee antennes of voelsprieten.
- Ook hebben bijna alle insecten vleugels en facetogen.
- En nog een kenmerk waar je een insect aan kunt herkennen: ze hebben altijd zes pootjes.
Voor de duidelijkheid: het is nu dus duidelijk dat jij en ik geen insecten zijn. Tenzij je af en toe verandert in spiderman…
Vijanden
Kleine insecten hebben veel vijanden zoals je waarschijnlijk al weet. Binnenshuis zijn wij mensen zelfs hun grootste vijand, maar ze hebben vele andere vijanden. Zo eten sommige vogels insecten en spinnen houden van muggen. Gelukkig zijn insecten wel in staat om zichzelf goed te beschermen tegen deze vijanden op verschillende manieren. Hieronder een aantal manieren waarop ze zich kunnen beschermen:
- Verbergen
- Weglopen, springen of vliegen
- Van kleur veranderen
- Angels waarmee ze kunnen steken. Denk aan een wesp.
- Gif
- Sommigen hebben een soort schild over zich heen wat hen kan beschermen.
- Camoufleren: dit wil zeggen dat ze zich aanpassen aan de omgeving, zodat ze er bijvoorbeeld uitzien als de bladeren of takken. Denk aan de wandelende tak.
Dit zijn verschillende manieren, al zijn niet alle manieren bruikbaar voor alle insecten. Zo kunnen niet alle dieren van kleur veranderen of steken. Daarom zou je bij iedere manier een insect kunnen zoeken die het doet en er kort over vertellen of met een filmpje laten zien hoe ze het doen.
Feiten bij je insecten spreekbeurt
- Er zijn bijna een miljoen beschreven soorten insecten! Klein in vorm, maar groot in aantal, want het is de grootste groep dieren.
- De wetenschap die zich bezig houdt met insecten wordt entomologie genoemd en een wetenschapper die zich met insecten bezig houdt heet een entomoloog.
- Spinnen behoren niet tot de insecten, maar tot de spinachtigen.
- Een van de eerste bekende soorten insecten is de libel.
- Mieren zijn bijzondere dieren die heel erg sterk zijn. Mieren kunnen namelijk ongeveer 20 keer hun eigen lichaamsgewicht dragen.
Tips bij je spreekbeurt over insecten
- Je kunt er ook voor kiezen om meer te vertellen over één soort insect, bijvoorbeeld een spreekbeurt over de vlinder.
- Stel vragen aan je klas over insecten. Bijvoorbeeld: wat voor dier is een lieveheersbeestje? Is een spin een insect? Hoeveel insecten zijn er ongeveer?
- Sommige insecten kunnen zijde maken. Hiervan kan de mens weer kleding van maken. De zijde wordt bijvoorbeeld gehaald van de zijderups of zijdevlinder. Neem als voorbeeld een kledingstukje mee van je moeder of vader wat van zijde is gemaakt en laat de klas eraan voelen. Zijde voelt heel zacht aan! Je kunt ook het proces laten zien hoe dit verloopt.
- Laat veel verschillende plaatjes zien van insecten: er zijn echt veel soorten voor je insecten spreekbeurt.
er zijn landen die insecten eten,oke!(BIJVOORBEELD:IN JAPAN ETEN ZE RIJST MET MIEREN.)DIT IS EEN VOORBEELD!