Spreekbeurt proefdieren

Spreekbeurt proefdieren

1 Ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren 42 stemmen. Geef ook jouw cijfer!
Gemiddeld: 4,21 van de 5
In de categorie: Spreekbeurt over Dieren, Spreekbeurt over Mens en samenleving

Op andere pagina’s heb je informatie kunnen vinden voor andere spreekbeurtonderwerpen over dieren. Bijvoorbeeld in de spreekbeurt over katten, de spreekbeurt over honden of de spreekbeurt over apen. Wij vinden met z’n allen dieren erg leuk, gelukkig maar. Maar helaas worden dieren ook gebruikt in proeven voor bijvoorbeeld medicijnen. En dat kan zielig zijn voor de dieren. Op deze pagina tref je meer informatie voor je proefdierenspreekbeurt.

Wat zijn proefdieren?

Proefdieren zijn dieren die gebruikt worden bij testen, bijvoorbeeld om medicijnen of cosmetica (make-up bijvoorbeeld) te testen. Deze testen worden experimenten genoemd. Ook kunnen scholen proefdieren gebruiken, bijvoorbeeld bij biologielessen.

Soorten dierproeven

Hiervoor is in het kort uitgelegd wat dierproeven zijn. Er zijn dus verschillende soorten dierproeven:

 • Wetenschappelijk onderzoek: hiervoor wordt het het meest gebruikt.
 • Giftigheidsonderzoek: is een stof giftig?
 • Scholen: om studenten een leerlingen les te geven en te trainen.
 • Medisch onderzoek: testen voor het herkennen van ziektes en het maken van medicijnen.

Welke dieren worden gebruikt?

Het meest worden de volgende dieren gebruikt in proeven:

Weetjes

 • In 2009 zijn 583.088 proefdieren gebruikt om te testen, vergelijk dat eens met 1980 waarin meer dan 1.400.000 dieren zijn gebruikt.
 • Als onderzoekers proefdieren nodig hebben, kopen ze die bij speciale bedrijven die deze dieren houden om zoveel mogelijk jongen laten krijgen.

Tips voor je proefdieren spreekbeurt

 • Laat foto’s zien van proefdieren
 • Kijk bij sites van verenigingen die tegen gebruik van proefdieren zijn, bijvoorbeeld Proefdiervrij, of bij verenigingen die voor gebruik van proefdieren zijn, bijvoorbeeld de NVP (Nederlandse Vereniging voor Proefdierkunde).
 • Vertel in je spreekbeurt meer over elk van de soort dierenproeven die zijn genoemd.
 • Sommigen noemen het gebruik van proefdieren dierenmishandeling. Lees verder hierover in de spreekbeurt over dierenmishandeling.

Zoek meer informatie op:


3 Reacties op “ Spreekbeurt proefdieren ”

 1. lisa zegt:

  Ik vind het goed van degene die deze spreekbeurt heeft gemaakt


 2. fenna zegt:

  het is een leuke spreekbeurt


 3. annanina zegt:

  Ik vind het een hele goede site om infomatie te zoeken over een leuk onderwerp.Ik heb er elf voor gekozen om een werkstuk te maken over proefdieren en dat is me doo deze site heel goed gelukt en ik zou ook meer punten score doordat er ‘weetjes’ bijstond. Ik vind het een hele goed site!!…


Laat eens jouw reactie achter:

De info op deze pagina is niet geschikt om geheel als spreekbeurt gegeven te worden en ook niet bedoelt om plagiaat mee te plegen, maar is bedoeld als naslagwerk (lees de disclaimer). Heb je een opmerking of een fout ontdekt? Laat het ons weten via het contactformulier.