Spreekbeurt over het beroep Architect

Spreekbeurt over het beroep Architect

1 Ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren 77 stemmen. Geef ook jouw cijfer!
Gemiddeld: 3,94 van de 5
In de categorie: Spreekbeurten over Beroepen

Een architect is iemand die gebouwen ontwerpt voordat ze gemaakt worden. Architecten ontwerpen bijzondere gebouwen zoals de Euromast in Rotterdam, de Sagrada Família in Barcelona, maar ook normale gebouwen zoals het huis waarin jij woont. Lees verder voor informatie en tips voor een spreekbeurt over de architect.

Wat is een architect?

Een architect is dus iemand die gebouwen ontwerpt. Hij/Zij maakt dan een tekening van een gebouw hoe deze eruit komt te zien en als het gebouw wordt gebouwd houdt hij alles in de gaten. Men zegt dan ‘de architect begeleidt de bouw administratief en technisch’.

Zo’n architect ontwerpt kantoren, huizen, fabrieken en veel meer. Iemand die bruggen en dergelijke bouwt noemen we geen architect maar een civiel ingenieur, net iets anders dan een architect dus.

Hoe wordt je een architect?

In Nederland bestaan er verschillende manieren om een architect te worden, maar de meest gangbare is door een bouwkundige opleiding te volgen aan een Technische Universiteit, zoals TU Delft of TU Eindhoven. Pas als je deze opleiding hebt gevolgd mag je in een soort lijst komen van architecten, het architectenregister.

Wereldbekende architecten

 • Gaudi: deze Spanjaard bouwde rond 1900 fascinerende gebouwen, zoals de Sagrada Família (in Barcelona).
 • Michelangelo
 • Mimar Sinan
 • Le Corbusier
 • Ieoh Ming Pei: hij is de bedenker van het Louvre museum in Parijs.
 • Frank Lloyd Wright: hij ontwierp bijvoorbeeld het Guggenheim Museum in New York.

Weetjes voor je architecten spreekbeurt

 • Eén van de bekendste Nederlandse architecten heette Berlage. Hij bouwde verschillende gebouwen, zoals het Damrak en de beurs van Berlage.
 • Een andere bekende Nederlandse architect is Rem Koolhaas. Hij heeft al vele gebouwen op zijn naam staan, zoals ‘De Rotterdam’ en de kunsthal in Rotterdam.
 • Er bestaan ook tuinarchitecten of interieurarchitecten. De tuinarchitect ontwerpt groene ruimten zoals tuinen en een interieurarchitect is iemand die het huis van binnen ontwerpt, het interieur.

Tips

 • Laat mooie foto’s zien van bijzondere gebouwen en vertel erbij welke architect het ontworpen heeft.
 • Misschien wil jij later een architect worden. Vertel aan de klas waarom jij dat graag wilt.
 • Vertel iets meer over één of meer bekende architecten en wat hun werk zo bijzonder maakt. Hierboven staan al een aantal bekende architecten.
 • Laat een bouwtekening zien van een gebouw. Zoek maar eens op google op ‘bouwtekening’, je vindt er heel veel afbeeldingen van.
 • Kijk of je een keer met een architect kan meelopen. Je kan dan verschillende vragen stellen en deze terug laten komen in je spreekbeurt.

Zoek meer informatie op:


2 Reacties op “ Spreekbeurt over het beroep Architect ”

 1. undercover040 zegt:

  leuke spreekbeurt, veel informatie, kan ik goed gebruiken voor mijn spreekbeurt.


 2. Carmen van Eerden zegt:

  hallo

  Ik ben Carmen en 12 jaar en ik zou graag een dagje willen meelopen met een architect, dat vind ik leuk omdat ik zelf gek ben om gebouwen te tekenen.
  Graag wil ik later architect worden omdat het super is om gebouwen te kunnen ontwerpen,
  ik vind het ook leuk om in te richten omdat je zelf kan bepalen hoe het eruit gaat zien.
  En daarom wil ik graag een dagje met een architect meelopen, ik hou daarom ook mijn spreekbeurt over : het beroep van een architect

  heel veel groetjes Carmen


Laat eens jouw reactie achter:

De info op deze pagina is niet geschikt om geheel als spreekbeurt gegeven te worden en ook niet bedoelt om plagiaat mee te plegen, maar is bedoeld als naslagwerk (lees de disclaimer). Heb je een opmerking of een fout ontdekt? Laat het ons weten via het contactformulier.